There are a big ship and small ship, but the best ship of all is friendship

There are a big ship and small ship, but the best ship of all is friendship

Kuala Terengganu Cuttlefish Challenge ( Mei 2010 )

Royal Belum Trip ( Julai 2010 )-photograph by rapalajingga

Sunday, 7 March 2010

Info Pancing

Haiwan Air Yang Paling Berbisa
Box Jellyfish
1.Box Jellyfish
Pemenang pertama haiwan air yang paling berbisa jatuh kepada Box Jellyfish.Sejak dari tahun 1954 seramai 5,567 orang dilaporkan mati akibat spesis obor-obor ini.Racun dari spesis ini antara paling berbahaya di dalam dunia.Racun atau toxinnya akan menyerang jantung, sistem saraf dan sel-sel kulit.Paling menakutkan jika terkena toxinnya, mangsa akan mengalami kesakitan yang amat perit, kekejangan dan jantung gagal berfungsi dan mati sebelum mangsa sampai ke pantai.Mangsa yang terselamat pun akan menderita kasakitan selama berminggu-minggu.
Mangsa sengatan hanya akan terselamat jika diberi rawatan serta-merta iaitu sebelum 30saat, iaitu dengan meletakkan cuka di luka sengatan.Ini adalah kerana cuka mengandungi asid asetik yang dapat menyekat toxin daripada memasuki saluran darah mangsa.
Box Jellyfish ini selalunya ditemui di perairan Asia dan Australia.


Blue Ringed Octopus
2. Blue Ringed Octopus
Blue-Ringed Octopus ini hanya bersaiz bola golf tetapi bisanya boleh membunuh manusia.Toxin bagi seekor spesis ini boleh membunuh 26 orang dewasa dalam masa beberapa minit dan sehingga sekarang tidak ada antidot/penawar.
Sengatannya tidak mendatangkan kesakitan tetapi toxinnya bertindak pantas dengan melemahkan otot-otot,badan menjadi kebas, kesukaran bernafas dan akhirnya membawa maut.
Spesis ini banyak ditemui di perairan lautan pasifik dari Jepun ke Australia.


Stone Fish
3. Stone Fish
Ikan ini mungkin antara yang terhodoh tetapi ianya adalah antara ikan paling berbisa di dalam dunia.Jika terpijak durinya kemungkinan kaki mangsa terpaksa dipotong. Bisanya akan menjadikan anggota mangsa lumpuh dan tisu-tisu anggota tersebut akan mati dan jika tidak diberi rawatan segera dalam tempoh beberapa jam kemungkinan mangsa akan maut.
Ikan ini ditemui di perairan cetek di Lautan Pasifik.


Fugu Pufferfish
4. Fugu Pufferfish
Ikan Fugu/Fuku dalam bahasa Jepun ini adalah hidangan makanan laut yang terkenal di Jepun dan Korea tetapi masalahnya spesis ini adalah antara paling beracun di dunia.Hidangan ikan buntar ini hanya boleh disediakan di restoran tertentu dengan chef bertauliah sahaja.

Restoran Fugu di Jepun
Racun dari ikan ini akan menyebabkan mangsa kebas di mulut dan bibir, pening, muntah-muntah, degupan jantung yang kencang, sukar bernafas dan lumpuh anggota badan.Kebanyakan mangsa akan maut selepas 24jam. Statistik menunjukkan 20 kematian daripada 44 kes dari tahun 1996 sehingga 2006, dan semua kes adalah di Jepun.

No comments:

Post a Comment